Pallas. Котешка мантия.

Обучение

Манул е котешка стъпка, която живее в района на Централна Азия от Каспийско море до Трансбайкалия, в Западен Китай, Монголия, Тибет, Афганистан. Днес този вид е слабо проучен.

Външно мъжката котка е по-скоро като домашни котки - котката Ангора и персийската котка.

Появата на котешкия манул е причината за хипотезата, че тази дива котка има генетични взаимоотношения с персийските котки, които са сходни не само с пухкава вълна, но и със заоблени форми, които не са характерни за други породи домашни котки под формата на череп.

Специфичният външен вид на манула е създал през последните години истинска "маномания". Като цяло, котката прилича на обикновена домашна котка, но пухкавостта на това животно, съчетана с мрачното и сурово изражение на муцуната, изглежда много смешно. Съществува връзка с тежката, мизантропска природа на мъжката котка.

Името "Pallas Cat" manul получи в чест на германския натуралист Питър Палас. През 18 век Питър Палас открива този вид котки на брега на Каспийско море. Латинското синонимно име "Otocolobus" идва от гръцкия otos, ухото и kolobos, грозното, което означава грозно ухо. Въпреки че ушите на мъжа са много хубави.

Котка ман: Външен вид

Размерът му не е много по-различен от средната домашна котка: тялото е с дължина 52-65 см, опашката е 23-31 см; височина на тялото при холката 25 см; ширина на ухото и височина 5 см; Дължината на черепа на котката е до 9 см, ширината в скулите е 7 см. Средното тегло е до пет килограма. Лапите на паласки котки са къси и дебели. Поради тъмната палашка кожа, котката през зимата създава впечатлението за масивно животно. Козината на манулата е буйна, дълга, копринена и много мека. Козината му е по-величествена от всички други малки котки. На гърба плътността на козината достига девет хиляди косми на квадратен сантиметър. Манула има светлосив цвят от вълна с бели коси (това прилича на персийска котка с цвят "сиво"). През зимата цветът е светло сив с бледо охра. Опашката е сива, с черна в края и седем тесни напречни пръстена. Върховете на ушите са бели. Две черни ивици се простират по бузите, по дължината на гърба има също 6-7 черни напречни ивици, които се движат отстрани (ширина до 1 см). Дъното на тялото е кафяво с бял цвят.

За разлика от домашните котки, учениците на мъжа са кръгли, а не вертикални - например тигри. Самите очи са големи и изпъкнали, с жълт оттенък. В манулите мигащите мембрани са много добре развити, което спомага за спасяването на очите от изсъхване в степните условия. Драконите на ръцете са остри и дълги, извити в края.

В природата този вид котка живее до десет години, но в зоологическите градини мъжът живее до двадесет години. Manulas порода в зоологически градини.

  • Гледайте видеоклипове на котенца manul в зоологическата градина, видеоклипове на възраст 3, 4, 5 и 6 седмици.
  • Тези същите котенца manula в зоологическата градина, 7 и 8 седмици.
  • Малки котенца на мъж в зоологическата градина са израснали. На тази страница видео на котенце manul на възраст от 9-10 седмици.
  • Нашите малки ръце продължават да растат и да овладеят света. Котенцата са на възраст 11-12 седмици в тази серия.

Лайфстайл и храненето Manula

По време на дейност, този вид котка не е твърде различен от други хищници. Той обича да ловува през нощта или привечер (както вечер, така и рано сутрин). Навесът се прави в пукнатините на скалите или в дупките на гризачите, въпреки че може и да изкопае дупки. Тази котка има недостатъци. Тя е доста бавна и бавна, така че ловува, атакува плячка от засада близо до техните дупки или близо до камъни. Цветът на manul има отлични маскиращи свойства, помага при лов, компенсирайки мудност.

Схемата на manul се състои почти изцяло от пика и миши гризачи. Понякога той се храни със земни катерици, зайци, толии и мармоти. Много често малките птици, като например чучулиги и яребици, задоволяват апетита на мъжа. През годините на депресия има пика, през лятото мъжът котка яде ортопетера и други насекоми в голям брой. Състезателите на храни, които са представителни за котешката фамилия, са животни като корсак, лисица, стърчаща стрък и хищни птици. Манулът избягва от враговете си, като се крие в дупки и долини, катерейки се по скали или дървета. Ако мъжът дразни, котката през затворените устни ще направи остър звук, нещо като лай на малко куче или буря на бухал.

Ръковете са единични индивиди, местообитанието на мъжкия е приблизително 4 km 2. Тези котки правят своето място в пукнатините на камъните, в нишите под големи камъни, в малки пещери, а също и в старата носа на мармоти, язовци и лисици.

Възпроизвеждане на манул

Manul породи веднъж годишно, през февруари-март започва чифтосване. Продължителността на естрата при жените е доста къса, поради което възможността за зачеване продължава не повече от 42 часа. За да се раждат котетата, женската манула се изкачва в стари тарабани или лисични дупки или в пукнатините на скалите. Бременността в манулите продължава 60 дни, а котенцата се раждат през април-май. Има версия, че има определена продължителност на размножителния сезон в манус. Жената в отпадъка рядко има повече от шест котенца. Новороденото беззащитно коте тегло тежи до 300 грама и е с дължина до 12 см, с тъмни петна почти невидими. Подобно на повечето котки, мъжките котенца се раждат напълно безпомощни и слепи. Очите на котенцата се отварят само на 10-12 ден от живота. Но вече 3-4 месеца котетата започват да ловуват.

Младите манула достигат сексуална зрялост на 10-годишна възраст.

Местообитание на

Мантулната котка е жител на пустинни планини и планини (с плоски върхове), в степите се опитва да се придържа към каналите на временни реки с изкачвания от скали. В планините на Pallas котката се издига на височина 3000-4800 метра над морското равнище. В низините и в горския пояс е изключително рядко. Климатът в местообитанието на Manul е рязко континентален, с ниски зимни температури и ниска снежна покривка.

Има три подвида на manuls. Manul подвидове се различават по цветове. В същото време, разликите в цвета не са големи, разликите в размера на тялото на подвида на manul също са малки.

  • Нормален или сибирски манул (Otocolobus manul manul).
    Подвидът е известен още от 1776 година. Този подвид има светло сив цвят, който се счита за типичен за manul, разпределен върху по-голямата част от местообитанието, въпреки че най-често се среща в някои региони на Сибир, Китай и Монголия.
  • Тибетски манул (Otocolobus manul nigripecta)
    Подвидът е известен още от 1842 г. Този подвид има по-тъмен цвят, който през зимата става сребърен. Тибетският манул се намира в Непал и Тибет, в северните щати на Индия и Пакистан, в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.
  • Централноазиатски манул (Otocolobus manul ferruginea)
    Подвидът е известен още от 1842 година. Той има червеникав цвят на козината и ярки червеникави ивици. Този подвид на manul може да се намери в Афганистан, Иран, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и други страни от Централна Азия.

Преглед на състоянието

Манулът е рядък или изключително рядък в целия му диапазон, без дори да се изключват защитените територии. Неговият брой продължава да намалява. Максималната гъстота на животните в отделните местообитания е 3 възрастни / 10 км 2. Този вид е на ръба на изчезване. Поради неговото скрито поведение и разпределение на мозайката точният брой на видовете не е известен.

Манулските мерки за опазване се разработват поради лошото познаване на екологията на този вид.

Снимка Манула

Тази снимка на manul може да бъде увеличена до разширение от 4592 x 3056 пиксела. Кликнете тук "photo manula" за увеличение.

Тази снимка на малула в зоологическата градина в Цюрих може да се увеличи до 3872 x 2592 пиксела. Кликнете тук "photo manula" за увеличение.

Мануул в зоопарка в Единбург.

Тази снимка на манаула в зоологическата градина на Единбург може да бъде увеличена до разширение от 2592 x 1944 пиксела. Кликнете върху снимката, за да я увеличите.

Най-древният хищник е котешкият мъж

През ХVІІІ век, котката за мъже удари известния натуралист от Германия, Питър Палас, с уникалния си вид. Ученът имал късмет да го посрещне, докато провеждал изследвания на територията на каспийските степи. По това време Питър Палъс не знаеше, че пред него се е появил най-възрастният представител на доста голямо семейство котки.

През 18-ти век, мъжка котка удари известен натуралист от Германия, Питър Палас, с уникалния си вид.

Интересни факти за породата Manul

Интересен е фактът, че еволюцията на практика не е променила външния вид на manul cat, която остава много сладка. И днес звярът изглежда същият, както преди много години. За манула в един момент те дадоха доста необичайното име Otocolobus, което означава "грозни уши". Всъщност, ушите на мъжа изглеждат необичайни, но те не могат да бъдат наречени грозни. Най-вероятно изследователите от тази порода се вълнуват от определението.

Има друго име за животното - котка Паллас. Можете да срещнете звяра на територията на Централна Азия, Китай, Тибет, Трансбайкалия и Монголия. Малките популации на мъжката палла котка обитават Каспийските низини и Кашмир.

Много хубава и пухкава кожена палто изиграваше жестока шега с него. Зверовете постепенно започнаха да се унищожават. Ето защо дивата котка е защитена. В Червената книга има снимка на такова уникално звярче. Забранява се ловът на манул.

Има друго име за животното - котка Паллас

Известно е, че няколко поколения животни от тази порода успешно са израснали в зоологически градини, където те са изключително популярни. Преди няколко години сибирският manul стана претендент за титлата на животински талисман на най-голямата зоологическа градина в Москва.

Manul: котката, печеленето на време (видео)

Описание на породата

В научните среди дивата котка е от същия тип. В допълнение, има 3 подвида от тази порода. Най-често срещаната степна котка е обичайният цвят. Можете да го срещнете в Китай и Монголия. Централноазиатският подвид е по-интересен. Необичайно животно има охра оттенък от вълна. Тибетският подвид има необичайно красива сребристо-сива козина през зимата. През лятото вълната потъмнява малко. Можете да видите такъв манул в Тибет, Индия, Узбекистан и Непал.

В научните среди дивата котка е от същия тип.

Размерът на звяра е почти същият като размера на обикновените котки. Въпреки това, може да се каже, че пещерната котка изглежда по-масивна. Интересен факт е, че това животно е 2 пъти по-малко от представител на породата Maine Coon. Възрастната котка изглежда по-впечатляваща поради наличието на пухкава козина.

Най-често тя урежда дома си в изоставени язовец и лисица дупки, в пукнатини на скали и пещери.

Такова интересно животно има свои специфични черти:

  • черни ивици на тялото и опашката;
  • силно изграждане;
  • 2 черни ленти по бузите;
  • наклонена муцуна;
  • изпъкнали очи с кръгли зеници;
  • сива вълна с избелени върхове;
  • шлифовани вълнени върхове върху ушите;
  • черна опашка.

Галерия: cat manul (25 снимки)

Как се държи manul в естественото му местообитание

Малцина знаят какво представлява manul и как се държи в естественото му местообитание. Оказва се, че дивата котка прави всичко бавно в живота си. Тя използвала припряно плячката и я атакувала от засада. Най-често в Транс-Байкалския манул се чака жертва близо до дупката. Дивите котки имат голям отговор. Това им дава добра възможност да ловуват доста успешно.

Wildcat има доста сложен характер. Ето защо е трудно за нея да се омъжи за роднините си. Тя често ходи на лов през нощта, но котката не е против ходенето през лятото или пролетта следобед, тъй като тя обича да се наслаждава на топло слънце.

Ако съществува опасност, човекът, който живее в Трансбайкалия, веднага се опитва да се скрие. Рядко животното избяга, за да приюти. Звярът обаче не е толкова безпомощен, колкото изглежда. В края на краищата неговата реакция е почти светкавица.

Котките, които имат доста впечатляващи размери, отдавна са адаптирани към живота в степите, където не са обезпокоени от сухия въздух и вятъра. Очите на животните имат мигащи мембрани, които им помагат да избягат от най-силното изсъхване.

Не само котенце, но и пълнолетното животно може да изтласка в много тесни очи, както и да се движи бързо на кратки разстояния. Въпреки това, след джогинг manula трябва да се отпуснете. Интересен факт е, че дори един малък мъж не знае как да се справя. Между животните комуникират, издавайки груби викове. Размити сълзи на врагове.

Дивото животно яде малки птици, пика и насекоми. В зоологическите градини дивият мъж, чиито котенца са много нерационални, яде гризачи и говеждо месо.

В периода на чифтосване животните стават много нежни. В дългата битка мъжът задължително трябва да спечели женската. След зачеването котката търси уединено място и след 2 месеца се раждат котенцата. Мъжете не вземат участие в отглеждането на потомството. Най-често теглото на едно малко коте е 300 г. Той расте бързо и с 4 месеца започва да ловува сам.

Котка в дивата природа (видео)

Възможно ли е да се съдържат манус в плен?

За дома на manul добре развити и доволни на собствениците, ще трябва да положат много усилия. В крайна сметка тази порода е най-проблематичната за задържането в плен. Малкото коте, което е много красиво и необичайно в оригиналния си цвят, често се разболява и показва дивия си нрав.

Някои хора смятат, че съдържанието на животното не е голямо. Той може да живее в малки пространства, а храната му е доста достъпна. В действителност, fluffies са много редки гости на апартаменти и частни къщи. Да, и в зоологическата градина, рядко се срещат.

Факт е, че малулът, чието тегло може да достигне 3 кг, е най-проблематичната котка за отглеждане вкъщи. Котените често страдат от токсоплазмоза.

След около 4 месеца естественият ловен инстинкт се събужда в котката. Манулите имат остри зъби, които често използват срещу домакина. И ще бъде трудно да обясните на любимия си домашен любимец, че просто искахте да го погалите. Ето защо, експертите казват, че е по-добре да не държите котка от тази порода у дома. Той спокойно ще отговори на този човек, но домашния любимец няма да покаже никакви емоции и няма да се свърже.

Котка малу

Необичайната външност и дивото разположение - това е, което характеризира manul. В дивата природа наблюдението на това животно изисква изключителна грижа. Въпреки широко разпространената област на разпространение, мъжката котка е проучена доста лошо.

Това се дължи на малкото население, както и на особеностите на начина на живот на човека. Нашата статия ще ви запознае с основните характеристики и характер на този красив човек.

Порода история

Манул или Палваев котката е открита и разследвана за пръв път от германския натуралист Питър Палъс, след което той впоследствие е кръстен. Ученият извършва изследванията си през 18 век на брега на Каспийско море.

Той даде името на необичайната котка Otocolobus, което буквално означава "грозно ухо". Както се вижда на снимката, ушите на това животно са доста сладки, поради което националното му наименование, manul, е по-спокойно, точният превод от турски език не е известен със сигурност.

По-късно се доказва, че появата на тази дива котка практически не се е променила под въздействието на еволюцията. Той е подобен на обикновения молец "могъла" и горския рис.

Това не пречи на говоренето за манулата като отделна порода. В допълнение, манусът се счита за предшественик на много съвременни видове домашни котки, защото от антропологична гледна точка се наблюдава сходство в структурата и цвета на тялото.

вид

Manul се отнася до представителите на семейство котки, това е хищник, чиито размери не надвишават размерите на обикновена домашна котка. Отличителна черта на този тип може да се нарече дебела вълна, дължината на която достига 7 сантиметра, както и масивна физика.

Основните характеристики на породата:

  1. Дължина на тялото 52 - 62 см.
  2. Дължина на опашката 22 - 26 см.
  3. Тегло на възрастен 3-5 см.
  4. Малка глава, леко сплескана в средата.
  5. Очите са жълти, учениците остават кръгли дори при слънчева светлина.
  6. На учениците има специални мембрани, които предпазват очите от изсъхване и вятър.
  7. Широко закрепени малки заоблени уши.
  8. На бузите има дълги туфи от вълна - танкове.
  9. Опашката е дълга и дебела, със заоблен връх.
  10. Много дебела и пухкава кожа.

Цветът варира от светло сиво до бледо жълто. На върховете на вълната е бяло, което създава впечатлението, че малулът е прахообразен със сняг. На гърба на тялото и на опашката има тесни напречни ивици с тъмни цветове.

На лицето има и тъмни ивици отстрани, разположени вертикално. Коремът и лапите са оцветени с преобладаване на бяло, върховете на ушите и опашката са черни.

Уникалният външен вид и характерната структура на тялото направи възможно да се предположи, че манулите имат общи предци с персийски котки. Особено добре в тази теория се вписва характерната структура на главата, атипична за повечето котки.

Разпространение и видове

Манула живее в Централна и Централна Азия. Разпространението е широко разпространено: от Южна транскавказия, Монголия до Югозападен Китай. През последните 15 години броят на тези животни е намалял драматично, така че сега вече няма почти никакъв човек в степите.

Цветът и големината на мануса зависят от местообитанието.

Общо са класифицирани три типа:

  1. Типичният цвят на кожата е светло сив, с петна от пепел, черни ивици изпъкват остро на тялото. Живее главно в Монголия и Западен Китай.
  2. По-тъмен цвят с преобладаване на черно и кафяво. Каналите са тъмни, ярко осветени. Тя се разпространява в Иран, Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Пакистан и Афганистан.
  3. Един от най-интересните цветове може да се похвали с мангали, живеещи в Непал, Тибет и Кашмир. Златната зимна кожа става сребърна.

Manul се гордее с изненадващо дебела козина. Плътността му е около 9000 косми на см2! За сравнение, вълната от обикновени овце с плътност от 800 до 3000 на cm2 и мерино овце - от 4500 до 8800.

В допълнение към по-дебелите аксиални влакна, човешката вълна има пухкава подложка, която осигурява задържане на топлината дори при силни студове. Тази особеност, за съжаление, превърна канавата в целулозен звяр и гостоприемна трофея за всеки бракониер. Продуктите от мъжки кожи се считат за едни от най-скъпите, което оказва негативно влияние върху популацията на дивите котки.

Струва си да си припомним: поддръжката на manul у дома е сериозен тест за собствениците. В допълнение към "сложната" природа, проблемът е и вълна. Тя може да причини алергии, а по време на периода на молив тя буквално ще покрие всички повърхности в къщата.

Лайфстайл и хранене

Manul предпочита регионите с рязко континентален климат. Такъв район се характеризира със силни температурни разлики през зимата и лятото, както и малък слой снежна покривка.

Това дава добра възможност да се лови хищник хищник, защото не може да се движи по дебел и пухкав сняг. Благодарение на гъстата и топла кожа, манулът е в състояние да издържи на тежки студове до -50 градуса.

Предпочита да се засели в степните и полустепните райони, в планините, на малки хълмове и вътрешноведомствени разкопки. Планинските манули могат да бъдат на височина до 3 - 4.8 хиляди метра над морското равнище. В низините и горите е доста рядко, главно поради постепенното изместване от естествени местообитания.

Манула предпочитат да водят самотен живот, във всяко населено място се намират в ограничен брой.

Характер и навици

  1. Самотен начин на живот. Те се появяват само по време на чифтосване, когато мъжете активно се борят за вниманието на жените. В други периоди те предпочитат да нямат контакт със собствения си вид.
  2. Дейността започва привечер и след залез слънце, предимно през нощта. При топло време той може да се пази на слънце, но това е по-скоро изключение от общото ежедневие.
  3. Дворът се урежда в пукнатини от скали, пещери (откъдето и друго име се нарича пещерна котка), под камъни и в стари дупки на лисици и язовири.
  4. Манулите се характеризират като най-бавните и тромави представители на котките. Те не са адаптирани за бързо движение, преодоляване на големи разстояния и дори умни катерене на дървета.
  5. Мама е доста стриктно повишаване на децата. Ако котенцата са много оскъдни, те дори могат да хапят по темето на врата си или да дадат маншет на лапата.
  6. Вкъщи мъжът показва своята дива природа и може да бъде агресивен към собствениците и другите домашни любимци. Ето защо опитомяването на манула е изключително трудна задача с много скромни шансове за успех.

Основната диета се състои от гризачи, птици и други малки животни. Понякога може да улови заек или младоземно говедо. В гладните периоди, когато броят на гризачите е намален, не се колебайте да насекомите. Миньорите дебнат, маскирани като околните терени, подпомогнати от оригиналния цвят на камуфлажа.

Една мъжка котка не може да тича бързо, така че в случай на опасност той предпочита да лежи ниско сред камъните. Невъзможно е да се опитоми мана поради доста злото и агресивно естество. Дори и домашните котенца растат диви с възрастта.

Интересното е, че котките не могат да се спрат дори и на детска възраст! Те комуникират помежду си с помощта на груби викове, а когато се срещат с врага, те заплашват състрадателно.

Възпроизвеждане и потомство

Срещният сезон на тези животни е през февруари - март, както при повечето котки.

Потомството се появява веднъж годишно, бременността трае средно 60-65 дни. Мъжът не участва в грижите и обучението на котенца. В едно котило 2-6 котенца се раждат, рядко повече. Размерът на новороденото мъжко средно 12 см, с тегло до 300 грама.

Мантулните котенца се раждат напълно слепи и безпомощни. В случай на смърт на майката те умират.

Котката захранва котетата за около 1,5-2 месеца, постепенно разширява диетата си с малки гризачи и учи ловни умения. Котенцата започват да виждат около 10-12 дни след раждането, а от 3-4 месеца те могат да ловуват напълно с майка си.

След като човекът научава уменията за самостоятелно оцеляване, той напуска дъха. Младите манула достигат сексуална зрялост на 10-годишна възраст.

продължителност на живота

В дивата природа това животно живее средно 11-13 години. В зоологическите градини и домашните условия, достатъчно странно, продължителността на живот на това животно е много по-малка. Това се дължи на факта, че манулите са изключително податливи на вирусни инфекции и често умират в млада възраст.

Броят и сигурността

Основната заплаха за този хищник е човешката дейност. Постепенното развитие на степите и разпространението на населените места засяга естествения обсег на манулите.

Животните често страдат от кучета, които ги унищожават близо до човешкото обитаване. При природни условия населението на manul се регулира от големи хищни птици: сови, златни орли, орли.

Случаите на атака от големи хищници, например вълци, не са записани. По принцип, при унищожаването на манула обвиняваме хората, за които тези животни представляват определена стойност. Ето защо сега този вид е под заплаха от изчезване.

Според тази експертна комисия, която е извършила дейността си през 1989-1991 г., се наблюдава следната ситуация (информация от Уикипедия).

Manul населението е:

  1. Територия Алтай - 200 - 300 души.
  2. Бурятия - 50 - 70 души.
  3. Регион Чита - 2000 - 2400 души.

Максималната гъстота на разпределение според това проучване е била 2,5-3 възрастни на 10 km². Manul е включен в Червената книга на Руската федерация, както и Червения списък на IUCN (Международния съюз за опазване на природата) със статут "близо до застрашени".

Ловният мандул е ​​забранен в района на разпространение. Тези животни, въпреки дивия си темперамент, се възпроизвеждат доста добре в плен, но според данните от 1988 г. в зоологически градини в света има само 35 възрастни животни.

Плюшеният манули е рядък вид животни. Въпреки доста големия регион на разпространение, техните навици и характер са известни на малцина.

Рийд кат

Рибата котка - тази котка, наричана още къща, е малко по-голяма от малките диви котки, намиращи се на територията на Русия - мъжът, гората и степната котка.

Той е доста висок, леко тромави зверове на краката си, с къса опашка и слабо маркирани пискюли на ушите. Дължината му е 60-90 см, опашката е 21-30 см, телесното тегло е от 8 до 12 кг. Живеем в Каспийска и Източна Кисаказия. Съхранява главно по бреговете на резервоарите, в тръстиката облицована и опъната.

Той води предимно нощни, ловува привечер, но през топлата част на годината той често ловува сутрин, а понякога през деня. В покой се забива в гъсталаци от тръстика, гъсталак от храстови храсти или в пукнатини от скали. Понякога се крие в кухините на дърветата или дупки.

Пътеката на тръстиката е значително по-голяма от отпечатъка на домашна котка и дори от горска котка - 5 × 6 см. Най-голямата в плитчините на Азербайджанското езеро Ag-Gel е била малко по-голяма от 4,5 х 4,5 см., и на практика нямаше горски дървета, така че беше трудно да се смесват следите на тези котки.

При ходене по по-скоро вискозна почва, къщата силно се разпространява пръсти. Но, движейки се на гъста почва, ги държи по-затворени. Обичайният тип движение на този звяр е малък тръс. Следите се простират в линията на зигзаг, където двойните отпечатъци на левия чифт крака се редуват с двойните отпечатъци на противоположната двойка. Но можете да намерите различно подреждане на разпечатки в пистата. Дължина на стъпалото 20- (38-43) cm.

Характерната особеност на поведението на дома е, че той доброволно се катери във водата, може да плува от един остров на друг, дори и в студено време. Често скача от брега на патиците или водните плъхове, плуващи във водата. Това поведение отличава тръстика от другите котки, които избягват водата. Същата функция помага да се разграничат песните от горските котки и други котки.

Ловът, къщата се движи внимателно и тихо. Кражбата на плячката се разпространява на самата земя. Понякога я пазеше, дебнеше по пътеката или в бараките. Неговият ловен скок е кратък, но точен. След като пропусне, той прави няколко скока и спира да преследва.

Рийд котката се храни с водни плъхове и малки миши гризачи. Водните птици - моркови, патици от различни видове - играят важна роля в храненето им.

Хващане на домашни и сухоземни птици - фазани, турачеи, сиви яребици. От голямата си плячка се забелязват заекът, малкият глиган и ястребът. Голяма възрастни храна, която не може винаги да преодолява, и след неуспешни опити обикновено я оставя. Често улавя риба, включително шаран с тегло до 0,5 кг. Яжте влечуги и безгръбначни. Най-необичайната плячка на този хищник са скорпиони, фаланги и дори гиурза.

Въпреки факта, че къщата е сравнително малък звяр, тя може да яде доста. В стомаха на една от убитите котки, бяха открити до 10 земни катери, две водни плъхове, скали шаран и около 200 г свинско месо бяха открити при друго животно.

Как изглежда кучетата хищник Манул и къде живее? Снимка и описание

В света на огромен брой различни видове котки: както диви, така и домашни. "Аз и светът" ще разкажа за Manul (котка), снимки и описание на породата, кои са и как изглеждат, къде живеят.

Второто име на "Манул" е котката "Паллас", по името на естествения учен П. Палас от Германия, пътуваща покрай Каспийско море в средата на 18-ти век. Първоначално той нарече котката "грозно ухо", но ако погледнете снимките, ушите на Manul са доста сладки и името, разбира се, не се е задържало.

вид

Виждайки Манула, може да си помислите, че той е доста голям, но появата на степната котка е измамна. Неговата много дебела козина крие толкова крехко малко тяло, че без козина изглежда като обикновена домашна чистокръвна котка, само костите са малко по-широки и тялото е мускулесто.

Размерите са малки и теглото им не надвишава 5 кг. По дължина, котката расте до 50-60 см с дебели и къси крака. В муцуната има рисунки: плоска и широка глава, мустаци и жълти очи с почти кръгли зеници. Малки, полукръгли уши, почти на нивото на очите, дават на котката предпазлив поглед.

Има три породи Манулов:

  • С леко сива кожа и остри черни ивици те живеят главно в Монголия и Китай.
  • Преобладават черно и кафяво, живеят в Южна Русия, Пакистан, Иран.
  • Манула, в която през зимата кожата става сребърна, живееща в Непал и Тибет.

Космите на котките са необичайно дебели - на 1 кв. / См 9000 косми. За сравнение: плътността на вълната в мериновите овце е до 8800 косми. Съществува и много топъл подкосъм, който прави Манула жертва на бракониери.

Живот и разположение

Животът и местообитанието на човека не са напълно проучени, поради дивата природа на котката и малкия брой индивиди. Но е добре известно, че живее в степите на Трансбайка, Централна Азия, Афганистан, Китай и Монголия. За добър живот котката се нуждае по-скоро от студено време, малка снежна покривка, просторна степ с висока трева и храсти. Качете се дори в планините до височина 4000 м, където живеят в скалисти депресии. В степите се опитват да живеят в близост до водни канали, за които се наричат ​​и тръстика.

През деня той спи в кошарка или се спуска на слънце, а останалото време ловува дребни гризачи, птици, мармоти, зайци и може да хапне с насекоми. Тя не преследва плячка, поради слабо сърце, товарът не се задържа. Само благодарение на вродената сръчност, ловът е успешен.

В дивата природа живеят около 13 години. Но в плен, животът на котките е значително намален, защото в непосредствена близост до хората често се заразяват с инфекциозни заболявания, умиращи в ранна възраст. Дори бебетата, родени в зоологически градини, вече имат нисък имунитет и понякога не достигат сексуална възраст.

Манюлът предпочита да живее сам в собствената си ловна територия. С нежеланите гости разбираме "като човек" бързо и твърдо. Основните врагове са вълци и хищни птици. При очите на опасността той се опитва да не се забърква в битка, а да чака или бързо да се оттегли. Той не обича да се среща с човек, но когато види, той изчезва с мълния Жалко е, че през последните няколко години броят на Манулов е намалял значително, така че е добавен към Червената книга.

Котенцата Manulov се раждат в гората близнак и с много малко тегло. В даден момент се раждат до шест раждания, но десет също могат да се случат. Размерите на децата варират от 100 до 300 гр. и около 12 см. Те растат много бързо, с 4 месеца започват да ловуват, а с 7-8 те стават напълно възрастни.

Това е почти невъзможно да се преподава на Манула домашните условия на апартамента. Дори да вземете новородено бебе, растат, то все още ще започне да диша и да се спука на любимия собственик. Да галене ще хапят, сълзотворен тапет и тапицерия мебели, и през нощта да домакин на къщата. Не е лесно да си купите котенца, те рядко се отглеждат.

Колко е коте? Цената на бебето на пазара започва от $ 3000. Цената в Русия е почти една и съща, но обикновено котетата се продават за 200 000 рубли.

Броят на Сибирския Манулов е 2500 души, а населението на Трансбайкял е само около 70, а в Алтай е почти 300. Интересен факт: тези котки са на възраст над 12 милиона години и техният външен вид не се е променил много.

Представихме информация за дивата, но много сладка Manula. Искате да започнете котка у дома, мисля, защото той никога няма да ви обича като обикновени котки или кучета. По-добре да помогне на Московската зоологическа градина, където те се опитват да увеличат броя на застрашените Manulov.

Моля, споделяйте информация с приятели и познати. Нека никой не остане безразличен! И ние ви казваме сбогом. До следващата среща на сайта "Аз и светът"!

Pallas

Manul е представител на дивите котки, който стана широко известен сравнително наскоро. Понякога можете да чуете второто име на това животно - котката "Палъс", която той получи в чест на откриващия му натуралист Палас. В котленото семейство, към което принадлежи мъжът, той е в групата на така наречените малки котки, роднините му са тръстика, диви горски котки и степни котки.

Манул (Otocolobus manul).

Manul е подобен на голяма домашна котка, дължината на тялото е 52-65 см, тегло 2-5 кг (обикновено 3-4 кг). Както можете да видите, теглото на мъжкия не е толкова голямо, но външно изглежда много по-голямо поради дългите и много дебели вълни, които обгръщат тялото на котката с един вид кожено палто. Манулната вълна е най-дебелата в семейството на котките - до 9000 хиляди косми нарастват с 1 см² кожа! Има и други отличителни черти. Първо, това е съкратена опашка, а второ, широко разположени къси уши, почти погребани във вълна. Главата на манула също е сравнително малка и леко сплескана. Вълна манул образуват еднакво, плътно покритие и само на бузите е малко по-дълъг и създава "мустаци", обаче, те не винаги са добре видими. Цветът на манула е червеникаво-сив, гърбът е напечатан с едва забележими напречни ивици, ясно са видими по бузите и опашката, малки тъмни петна се намират в короната на главата, връхът на опашката е черен. Сексуалният диморфизъм не се изразява, мъжките са само малко по-големи от женските.

Манулите не изкачват дървета, просто се разхождат по наклонени, не твърде стръмни повърхности.

Манюл обхваща цялата Централна Азия от Кавказ и Иран на запад до Монголия и Северозападен Китай на изток. Манула обитават степите и полу-пустините, покрити с трева и ниски храсти, се намират в подножието и планините на надморска височина от 3000 м, но само на безлесни склонове. Те особено харесват места с скални изкачвания и каменни плочи. Подобно на всички котки, живите живеят сами, се придържат към постоянни обекти, които са свързани с приюти. Дъхът на манула е най-често разлом в скалите, депресия под камък или изоставена дупка от лисица, мармот, язовец, мед язовец. Manula прекарва целия ден в дупката и ходят ловки през нощта или привечер.

Мануул винаги изглежда намръщено, затова е възникнало убеждение за определена "строгост" на това животно. В действителност мангалите въобще не са зли, но изключително внимателни. Това са съображения за сигурност, които правят човека мъчен и избягва контакта с хората. Те никога не се срещат в непосредствена близост до населените места, в райони с интензивно земеделие и животновъдство. В природата манулата също се подчиняват на "техниката на безопасност": те ловуват в тъмнината, ходят бавно, често лежат в тревата, рядко дават глас. По принцип тези животни са бавни, работят само в екстремни случаи, неохотно и бързо се уморяват, скачат по-лошо от всички други котки. Звуците, направени от манулите, са кратко помирисване, емоционалната топлина се изразява в дрезгав грохот.

Въпреки привидната неудобство, манулите успешно ловуват малки животни (пика, мишки, воле), по-рядко птици и дори насекоми (при липса на други източници на храна). В същото време те са в състояние да хванат голяма плячка - заек, дървар, чието тегло е равно на теглото на котката. Манулът проследява плячката си със звуци и предпазливо се промъква по нея, по-рядко гледа търпеливо в подслон. Ловът през зимата се усложнява от високата снежна покривка, в която е погребан мъжът, така че тези котки обичат откритите пространства, издухани от всички ветрове.

Manuli се възпроизвеждат веднъж годишно. Периодът на чифтосване започва през февруари-март, но преминава много по-спокойно от домашните котки. Бременността трае 60 дни, женската ражда в денонощие от 2-5 котенца. Manul котенца са родени слепи, но вече имат къса и дебела кожа. От раждането те спазват основното правило на "предпазливост над всичко останало", затова седят тихо в една кошара, напускат приюта само под наблюдението на майката и се държат малко диво. Но в спокойна атмосфера, като всички котенца, те играят и учат техники за лов. Те се опитват да ловуват за първи път на 3-4 месечна възраст и стават напълно независими в навечерието на следващия сезон на чифтосване (на 10 месеца). Те живеят на възраст 10-12 години.

Manul котенца в изкуствено легло в зоологическата градина.

Поради малкия размер и ангажираността към откритите пространства, животът е пълен с опасности. В природата те са застрашени от вълци, орли, златни орли, сови, диви кучета. Особено опасни за тези животни са снежните зими и глад, котенцата могат да умрат от инфекции. Екстремно внимание manul и липсата на местообитание от дълго време, спаси тази котка от среща с хора. Той е описан сравнително наскоро, в XVIII век, и нямаше икономическо значение. Независимо от това, броят на manulas е несъмнено намален и изключително поради вината на човека. Днес манулите са заплашени от изчезване на местообитания, безпокойство по време на размножаването на потомството, намаляване на предлагането на храни, бездомни кучета и... бракониери. Макар да не се извършва ловуване, те често умират в капани за заек и лисица.

Manul ловува в зимната степ.

Тези котки много рядко се държат в зоологически градини, те едва се опитомят, те дълго време не се доверяват на хората и се скриват в дневника. Случаите на размножителен манус в плен са много редки (очевидно естествената плодовитост на котките страда от безпокойство в зоологическите градини). По тази причина манусът отдавна не привлича вниманието нито на посетителите, нито на собствениците на зоологически градини, а до края на двадесети век остава форма, която е интересна само за специалистите. С появата на интернет, manuli намери неочаквана слава и любов. Няколко изразителни снимки на внушителните котки станаха интернет мем и се разпространиха в мрежата като епидемия. Надяваме се, че популярността на манулата ще накара хората по-съзнателно да се доближат до защитата на това прекрасно животно.

Прочетете за животните, споменати в тази статия: диви горски котки, лисици, вълци, мишки, зайци.

Манул (палас котка)

Manul (палас котка) е жива религия, представител на котешкия вид, див и самотен ловец от далечното минало, неразбираем и непредсказуем, тъй като не е напълно разбран. Думата "manul" е от турски произход и това е всичко, което може да се каже по тази тема. Кой и защо го е нарекъл така остава загадка.

В края на 18-ти век германският природоизследовател Питър Палъс, който пътувал през каспийските степи, за първи път срещнал това странно животно, описвал външния си вид, навици и начин на живот. Оттогава мъжът започва да се нарича котка Паллас. Има трето конкретно име, но повече по-късно.

хабитат

Ниските температури, ниската снежна покривка, степните разтегации с трева, люлеещи се на вятъра, храстите на храстите и въздуха на свободата са оптималното местообитание за манула. Плувчивите хищници се намират в планините на височина до 4 хиляди метра, където се чувстват доста удобни и естествени. Единственото необходимо условие за живот в планините е наличието на скални изкачвания. Животните търпят суровия ежедневен живот на континенталния климат и на практика не се разболяват.

Те живеят в високопланинските райони на провинция Кавказ, степите на Трансбайка, Централна Азия, Афганистан, Иран, Кашмир, Западен Китай, в издигнатите равнини на Монголия. Районът на разпространение, дължащ се на човешката дейност и незаконния риболов, постоянно намалява и попада в изолирани огнища. В резултат на това понастоящем размерът на населението е критично намален. Животинският мъж е под държавна защита и е включен в Червената книга.

вид

Изглед manula, благодарение на гъста козина, е измамно. Навън - той е дебел и тромав и много крехко същество с размерите на обикновена домашна котка е скрито под слой вълна, освен може би малко по-широка в костите, по-плътна и по-мускулеста в тялото.

  • Теглото на животното не надвишава 2 - 5 кг, дължината на тялото е 52 - 65 см, опашката е със средна дължина - 23 - 31 см, лапите са дебели и кляка.
  • В структурата на черепа на манул се наблюдават рисунки: малка, сплескана и широка глава в сравнение с тялото, мустаци на муцуната, големи жълти очи с почти кръгли рис, подобни на рис.
  • Ушите са специални - малки, полукръгли, пухкави, без пискюли, разположени настрани отстрани и разположени почти на нивото на очите. Те дават на котката предпазлив поглед с груб пронизващ поглед и служат като визитка. С леката ръка на учените, които по някаква причина не им харесаха ушите, животното получи третото си име - Otocolobus, което означава "Грозното ухо" на латински.
  • Манулът има специфичен блестящ цвят, който му позволява да се слее в околния пейзаж. В основата, космите от вълна са оцветени в светло сиво или охра, в крайна сметка бели. Опашката със заоблен край е украсена с тъмни пръстени, гърбът е маркиран с няколко напречни линии (има манули и без ивици).

Дивата котка е единственият собственик на най-дебелата и най-пухкавата вълна сред нейните роднини, а това дори е в сравнение с персийските котки. Увеличението на влажността се обяснява не толкова с дължината на козината (7 см за мануса, 12 см за персийските котки), така и с невероятната гъстота на космите на 1 см 2 от кожите - до 9 хиляди.

подвид

Представителите на населението не се различават в особеното разнообразие от характеристики и постоянно прехвърлят своите "праисторически форми" от поколение на поколение. Известно е за три подвида:

  1. Сибирският подвид манул, разпространен в Китай, Монголия, Трансбайкалия, Алтай, Тева. Цветовете на козината са типични, представени в светло сиви оттенъци, върховете на вълната са бели.
  2. Тибетският подвид (често срещан в Непал, Тибет, Кашмир) е надарен с по-тъмен цвят на кожата, има черни петна по главата и ивици на опашката и гърба. През зимата покритието получава сребрист цвят.
  3. Централноазиатският подвид живее в Иран, Пакистан, Афганистан, Киргизстан и Казахстан и се отличава с червеникаво-охра. Лентите на тялото и опашката са ясни, с червен нюанс.

Начин на живот

Мануул не обича да променя мястото си на пребиваване често и е твърд поддръжник на самотата, живеейки постоянно в собствените си ловни стопанства. С нарушителите на частна територия разбира бързо, трудно. Показва сантименталност и нежност в периода на ухажване за жената.

Под манастира се избират уединени места - пукнатини от камъни, подслон под камъни, малки пещери, отдавна изоставени дупки на други животни. Прекарва в нея част от нощта и по-голямата част от деня. Тя използва подслона през цялата година - през лятото тя избяга от топлината и чака студа през зимата. В природата няма почти никакви врагове. Най-известният от тях, вълкът, също е опасност от пернати хищници (златни орли, степни орли).

Един таен, предпазлив котешки мъж не бърза да се забърква, предпочита да изчака опасността в подслон или да се изкачва на камъни и камъни със светкавична скорост. В състояние на тревожност, дрезгаво изтръпва, румпели, и не знае как да се спука като котка. Манулът се среща с човек рядко, незабавно се опитва да избяга, без да показва най-малкото любопитство.

Лов и хранене

Дивият мъж показва ловна дейност предимно привечер, рано сутрин или след залез слънце. През деня, особено през лятото, той не е против да се топли на слънце и да ловуват малки птици и мишки.

Диетата на Manula е доста разнообразна. Най - любимото и достъпно ястие - пика. Не отхвърля насекоми, различни дребни гризачи - gophers, voles, gerbils, хамстери. Ако имате късмет, зайци, дървеници, птици, гнездещи на земята, стават жертва.

Принципът на лов е съвсем прост - да го чакаш, да го изчакаш, да направиш рязък удар, да удариш и да хванеш. Понякога мъжът може да използва лапите и да извади плячката, да изкопае плитка дупка. Бързото движение не е за манула. Малкото му сърце просто няма да поддържа такова натоварване. Сръчност, естествен камуфлаж и хитрост ви помагат да получите желания трофей.

Възпроизвеждането и грижите за потомството

Малката информация за възпроизводството в природата се обяснява с скрития начин на живот на това животно. Пикът на активност се отбелязва веднъж годишно и пада през февруари - март. Преди чифтосването мъжката котка внимателно се грижи за женската, привличайки вниманието й по всякакъв начин, отблъсква други мъже. След като са постигнали целта, завинаги се крият в дивата природа на своето притежание.

Бременната котешка манул е разрешена от потомството в предварително настроена хвойна не по-късно от 2 месеца след зачеването. Уредът не е малък - от две до шест котенца. Според наблюденията на учените броят на младите мъже може понякога да достигне осем или дори десет.

Бебетата са родени сляпо, ниско тегло (от 100 до 300 грама), не повече от 12 см, отворени за 10-12 дни. Manul котка храни котенца с мляко. Те растат бързо: с два месеца малък мъж тежи почти 500 грама, след 3-4 месеца става първият лов, след 6 - 8 месеца става възрастен, а през 10 месеца става пубертет.

Съдържание в плен и отглеждане

В плен, животното живее от 11 до 12 години. Приблизителни условия на живот могат да се създават само в зоологическата градина. Но дори и там, аклиматизацията е трудна - имунитетът намалява в мъжа, животното започва да боли.

Защитената волиера бързо се превръща в местна среда и безопасно убежище. Новото място за пребиваване се освобождава от непознати с помощта на зъби и нокти, твърдо предпазва от по-нататъшно посегателство. Тези хищници захранват зоологическата градина с обичайната си храна, водят активен начин на живот, могат да се размножават и да се грижат за потомството си. Човековете, родени в плен, имат нисък имунитет и са податливи на болести и често не достигат сексуална зрялост.

Мануул у дома - рядко явление, непредсказуемо. Животното има непостоянно разположение, на практика не може да бъде опитомено, избягва човек и други домашни любимци.

Взет от малко безпомощно коте, домашният човек бързо забравя тези, които го хранят или се опитват да го укротят. Показва характеристиките на хищник от четири месеца, в отговор на нежното движение във връзка с него, той веднага може да се нахвърли, да надраска и дори да хапе.

Собственикът на косменото животно ще трябва да приеме тапетите, разкъсани на парчета, завинаги повредени от завеси, мебели и ако вземеш предвид здравословния начин на живот на домашния любимец - с безсънни нощи. Определени неудобства се дължат на повишената сладост на животните - домашните манули, които постоянно се хвърлят, изхвърлят вълната с дрипи, изискват чести пени и други хигиенни процедури.

Мантулните котенца, които са паднали в плен, често се разболяват поради несъвършен имунитет. Да ги излекуваш е трудно и понякога невъзможно. Болестите не са добре проучени, за тях няма специални методи за лечение, стандартните не са подходящи.

Купуването на манула не е лесно, истински развъдчици са рядкост. Хващането на животни е забранено и те са защитени от закона. Това трябва да се запомни при придобиването на домашен любимец с ръце. Преди да вземете решение за такъв акт, трябва добре да мислите за всичко. Едно нещо е ясно - един нормален и пълен живот чака човек в дива природа или в зоологическа градина, но не и в апартамент. Цената на едно животно на пазара започва от $ 3 хиляди.

Дивата стъпкова котешка манул (Pallas Cat)

Горската котка Manul - малък хищник на семейство котки, бързо улови умовете на милиони хора на планетата. Луксозна дебела вълна и интелигентен външен вид, направен от обикновена котка, истинска интернет звезда.

За съжаление, палтото привлича не само феновете, но и бракониерите. Ето защо една дива котка е животно от Червената книга. Населението на този вид хищници е под строг контрол и бдително наблюдение.

Описание на manul

Манул (окръг Felis manul synulonym Otocolobus manul) - очарователен представител на семейството котки, известен като най-бавния и най-тромав от диви котки.

Собственикът на пухкава козина и неспокоен изражението на лицето бързо се превърна в любимец на интернет потребителите по целия свят. Интересът към този вид се появи съвсем наскоро, породата е слабо разбрана в момента.

Пухкавият звяр има много имена: в определени кръгове мъжът е известен като котката "Палас". Това необичайно име, което е получил в чест на откривателя си. През 18-и век германският природолерец Питър Палъс се среща с дива котка на брега на Каспийско море и след това го запознава с зоологически справочници и енциклопедии.

Биолозите наричат ​​човека различно: синонимното име otocolobus идва от гръцкия "otos" - ухото и "colobos" - грозен, т.е. буквалният превод звучи като "грозно ухо", въпреки че всъщност не са ушите на мъжа, те са много чисти и хубави,

Този тип котка предпочита самотата си и след като веднъж е избрал местообитание, той остава верен на нея до последните дни на живота. Ако случайно другата котка се промъкне на територията му, веднага ще бъде изхвърлен с позор.

Как изглежда това

Дивата котка не е много по-различна от домашната котка, но изглежда много впечатляваща. Дължината на тялото му варира между 52-65 cm, опашката - в рамките на 30 cm, а теглото на manul в зависимост от пода може да бъде или 2 kg или 5 kg.

Визитната картичка на тази котка е нейната пухкавост. Размерът на хищника изглежда вдъхновяващ точно поради козината: описанието на животното в справочната книга казва, че до 9000 косми могат да паднат на един квадратен сантиметър от повърхността на тялото си, което може да достигне дължина от 70 см всеки! Човек може само да отгатне колко толкова луксозно "кожено палто" тежи.

Малка глава в сравнение с тялото има плоска форма, в тандем с пухкави коси, този фактор кара учените да смятат, че магласите и персийските котки са далечни роднини. Главата на дивата котка завършва с малки, широки уши.

Привличат вниманието към себе си и жълтите очи, чиито зеници не придобиват подобна на цепнатина форма, както при другите животни от семейството на котките, и остават кръгли дори при ярка слънчева светлина.

Manul вълна е признат носител рекорд по дължина и брой косми. През годината козината му има светло сив цвят. Цветът се променя леко през зимата и представлява интересна комбинация от светло сиво и светло. Космите не са равномерни в сянка, имат бели връхчета, в резултат се създава усещане за сняг.

Цветът на опашката не се различава от основния цвят, но в края има 6-7 напречни ивици с по-тъмен цвят. Дъното на тялото е кафява с бяло наслояване. Хищният израз на лицето на очарователна дива котка е осигурен от ивици по страните на муцуната: две черни ивици се простират през бузите му.

Тези котки са жители на сухата степ, еволюцията се грижи за очите на животното: високата скорост на мигане им позволява да останат хидратирани и защитени от пясък.

Лайфстайл и храненето Manula

Степна котка се стреми към лов при вечер: през нощта или в ранна утрин той застава на засада, чакайки жертвата си близо до дупките или камъните. Този хищник е бавен и бавен, няма да може дълго време да преследва плячката си, затова избира друга тактика. Укреплението му е постоянство и козина, която съчетава перфектно цветовете на околния район.

Ежедневното меню на manul се състои от птици през прозореца на пропадане през летния период, през останалото време той не е против да вечеря с пика и гризачи, като от време на време разрежда диетата с колоритни gophers и зайци. В лоши моменти една дива котка яде насекоми.

Животните избират местообитанието не случайно: той се разпространява в райони с рязко континентален климат, ниски температури, но с ниска снежна покривка.

Той предпочита степните и полу-пустинни райони в планините и малките пясъци, заемащи площ от 4 квадратни километра, а пухкавите хищници водят един отпуснат начин на живот, без да комуникират с близките си преди периода на чифтосване.

Двойна дива котка се установява в скала или дупка, която по правило отнема други животни. Той е в състояние да копае едно жилище себе си, но той предпочита да не губи допълнителни сили, където не е необходимо.

Горската котка се чувства удобно в дупките на мармоти, лисици и язовци. Малкият човек практически не се страхува от нищо, като е под защитата на пухкавата майка.

хабитат

Удобно местообитание за манулов - ключът към дълъг и добре хранен живот. Дивата котка живее в природата в Централна и Централна Азия и се намира в Европа и дори в Русия.

Често котката е кредитирана с името, въз основа на местоживеенето му. Така че в Алтай, в Тува и в Красноярската територия се намира Байкалският манул (всички тези зони се намират точно зад езерото Байкал и се наричат ​​и Трансбайкалия).

Неговият транс-каспийски брат е най-често срещан в по-източните ширини: той е удобно разположен в Узбекистан, Пакистан, Иран и Киргизстан. Тибетските манули живеят в степите и планинските пукнатини на Непал и, разбира се, в Тибет.

Животът и храненето на дива котка се извършват в степни и полу-пустинни площи, покрити с ниска трева и гъсталаци от ниски храсти. На рамото на хищника и малки препятствия, но близо до скалите не може да се намери.

Видове манулов

В рамките на вида има три породи за мъжки котки. Те не са много различни един от друг, има само малка разлика в цвета.

  1. Нормален или сибирски манул - има стандартен светло сив цвят, живее в Сибир, Монголия и Китай. Този подвид е открит от натуралиста Палас;
  2. Централноазиатски манул - този вид има червеникаво-кафяв цвят и ясно видими червеникаво-кафяви ивици върху тялото. Такъв подвид, известен още от 1842 г. Основните местообитания са Узбекистан, Иран, Туркменистан и Афганистан.
  3. Тибетски манул - козината му е по-тъмна от тази на редовен представител на породата, а през зимата придобива скъпоценни сребърни нюанси. Горската котка живее тази порода в Тибет, Непал, Индия и Пакистан. Той стана известен на света в същото време като неговия колега от Централна Азия.

Характер и поведение

Създавайки изображение на дива котка, въображението привлича снимки на невиждан хищник, готов да се бие и да гони. Естеството на човека е много различно от обичайните асоциации.

Това е изключително предпазливо животно, което не е готово да рискува здравето в името на най-желаната плячка. В случай на опасност, той няма да се втурва надалеч, за да избяга - това не е неговата сила.

Мануул - майстор на прикриване, той може да седи в приюта, да не се движи и да не прави един единствен звук за доста дълго време.

Той се чувства добре в ранната сутрин и в първите нощни часове. Останалото време, котката е летаргична и неактивна, предпочитайки сън и почивка, спестява енергия за наистина важните неща - получаване на храна и запазване на живота й.

В отговор на въпроса дали е възможно да се опитомият мъжът е невъзможно да се даде недвусмислен отговор: една дива котка у дома е необичайно рядко явление, което е слабо разбрано.

Няколко собственици на домашни любимци от тази порода казват, че животното има рязък нрав, безконтактно и агресивно. Той бързо забравя човека, който го е хранел и показва природата на хищника от 3-4 месеца.

Мануул не харесва компания и игри, опитвайки се да избегне човека и другите домашни любимци. В отговор на потупване може да надраска или да хапе зле.

Възможно е популяризирането на породата да върши своята работа и след няколко поколения от животни, родени в плен, феновете на манула ще могат безопасно да придобият космати приятели.

репродукция

Тайната и предпазливостта на котките от породата Manul пречат на учените да разберат повече за интимния процес на възпроизвеждане. Известно е, че периодът на чифтосване на котката Pallas съвпада със стандартните месеци на котешката дейност: в края на февруари и март те започват да търсят двойка, за да забременеят потомството.

Преди чифтосване, котката галантно се грижи за "дамата на сърцето", хвърля ядливи подаръци на лапите си и преследва балетни състезатели. Поради късата топлина при женските, те могат да се размножават за много ограничен период от време. Ако концепцията не се е случила в рамките на 48 часа, тази година на бременността вече не може да се очаква.

След чифтосването, мъжките се отстраняват, оставяйки всички останали опасения за бъдещите майки. Потомците на женския мъж са излюпвали средно 60 дни. Към края на мандата те вземат едно уединено място в скала или дупка, където 2-6 абсолютно слепи и безпомощни котенца раждат.

Децата тежат само 200-300 грама, а дължината на новородения мъж едва достига 12 см.

Мантъл котенца

През първите 2 седмици от живота бебешката ролка се превръща в центъра на Вселената. Тези животни са изключително грижовни майки и се радват да хранят бебетата с мляко, оставяйки потомството си само за кратък лов на сутринта или през нощта.

След това котето отваря очите си и започва да изследва света наоколо, но все пак под строгото наблюдение на родителя. След 3 месеца котените започват да ловуват, а с 10 - те достигат сексуална зрялост и стават пълноправни членове на възрастното общество на паласки котки, като напускат дома си.

Manul котенца е по-вероятно да оцелее в дивата природа, отколкото в зоологически градини или разсадници. В плен, често се разболяват и често хващат токсоплазмоза, което е фатално за тях.

Мануул у дома

Дивата котка може да се превърне в истински ураган: това е непредвидимо и изисква огромно търпение от страна на лицето, което реши да купи. Той не се разбира добре с хората: звярът няма чувство за благодарност за храната и привързаността, практически е невъзможно да се възпитава.

Реалността на собственика на дива котка ще бъде развалена мебел, разкъсани завеси и тапети, безсънни нощи. Дивата котка е будна през първата половина на нощта и рано сутринта, спя, докато собственикът е на работа.

Друг проблем ще бъде характеристиката на търговската марка на породата - нейната пухкавост. Домашният мъж изисква внимателна грижа, която непременно трябва да включва непрекъснато четкане, тъй като вълната от тези котки излита и те лежат почти през цялата година.

Котетата от тази порода, отгледани в плен, имат слаб имунитет и често се разболяват. Почти е невъзможно да ги изправяме на крака, тъй като за разлика от обикновената котка в момента няма методи на лечение.

Няма да е лесно да си купите манула: рядко е възможно да се намери официален селекционер и е забранено да се хващат животни по руски закон.

Цената на здравата котка започва от 3 хиляди долара.

Преди да решите да купите, струва си да прецените внимателно плюсовете и минусите и да видите дали можете да му осигурите комфортен живот. Домът на Manul е голяма отговорност.

Статутът и сигурността на човека

Навсякъде, без да се изключват дори резервите и защитените територии, манулът е рядък или изключително рядък. Пухкавият див котка често се превръща в добре дошъл трофей от бракониери, които ги хващат заради луксозната козина и препродават на любителите на екзотиката.

Много хора умират всяка година от съединителите на големи кучета, освободени от каишка, други животни попадат в мрежите и капани на нещастни ловци.

Но не само човекът е виновен за факта, че почти не е останал manulov. Понякога животните не могат да получат храна поради намаляването на броя на обичайните земни катерици и зайци. Дивата котка има своите врагове в животинския свят: често вълци и сови разрушават животни, особено млади.

Manul е включен в Червената книга на Руската федерация и в червения списък на IUCN със статус "близо до застрашени" и броят им продължава да намалява. Повече от 15 години статутът на дива котка се определя като рядък дори в родния му местообитание.

Те се опитват да увеличат популацията на този вид поради развъждане в плен: мъжът е добре познат любимец на обществото. Но често зоологическата градина е изправена пред висока смъртност на котенца на възраст под 3 месеца поради ниския имунитет, въпреки че възрастните животни в плен страдат сравнително малко и продължителността им на живот се увеличава почти два пъти.

Подобно на тази статия? Оценете го и кажете на приятелите си!

Кажете в коментарите за любимите си котки, задайте въпроси и споделете своя опит.